Tips

       Hoeveelheden per persoon:


  • Het verschilt natuurlijk per persoon, maar er zijn een aantal vaste hoeveelheden waarmee je voor (ook grotere) groepen kunt inschatten hoeveel je ongeveer per persoon nodig hebt:

  • bij de standaard aardappel-vlees-groente:

  • iets meer (100-150 gram) vlees als het om los vlees gaat (Schnitzel, spare ribs, karbonade)

  • neem 150-200 gram vis per persoon

  • reken 200 gr groente (na het snijden/schoonmaken!) per persoon. Je hebt dus bijv 300 gram spruiten nodig omdat je er de buitenste blaadjes af moet halen.

  • 2/3 gemiddelde aardappels per persoon

  • Reken ongeveer 100 gram vlees/150 gram vis per persoon als dit in het gerecht verwerkt wordt (bijvoorbeeld gehakt of kip door de saus of lasagne)

  • 80-100 gram gedroogde pasta per persoon

  • 80-100 gram ongekookte rijst per persoon, gekookte rijst weegt 2x zoveel dan ongekookte rijst


  • Zorg dat je altijd veel kruiden in huis hebt. Koop elke week een ander potje kruiden om zo de voorraad aan te vullen.
  • Gekookte mie altijd even spoelen met koud water, dan plakt het minder.

Tomaten ontvellen?

Spoel de tomaten en verwijder de kroontjes.

  1. Snij met een mes een kruisje aan de de bolle kant van de tomaat.
  2. Dompel de tomaat 10 seconden in kokend water.
  3. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze meteen schrikken in koud water, om het kookproces te stoppen.
  4. Bij het ingesneden kruisje komt het velletje los. Met een keukenmesje haal je het velletje er dan gemakklijk af.
  5. Verwijder eventueel de pitjes en snij de tomaten verder naar wens.