Havermoutpap met blauwe bessen

Elke ochtend eet ik tegenwoordig een kom havermoutpap. Ik ben namelijk erg ziek geweest en ben wat kilootjes kwijtgeraakt. Gelukkig zijn er inmiddels weer 3 kilootjes bijgekomen. Nu had ik het met mijn zoon er over. Hij is namelijk erg bezig met gezond eten! Hij vertelde mij ook dat havermout erg gezond is om te eten en is ook begonnen met havermoutpap. Maar hij had er blauwe bessen bijgevoegd. Nu heb ik dat ook gedaan en het was bijzonder lekker. Wat ook leuk is om te weten, in blauwe bessen zitten veel vezels en vitamine K.

Havermoutpap maken volgens aanwijzingen op het pak. Daarna gewoon een handje blauwe bessen toevoegen. Een goed begin van de dag, gezond en lekker!

Info:

Vitamine K of fylochinon is nodig voor een goede bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Pasgeboren kinderen krijgen na de geboorte extra vitamine K. Baby's die borstvoeding krijgen, hebben de eerste 12 weken 150 microgram aan vitamine K-druppels nodig.

Volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken kunnen ook vitamine K tekorten krijgen, met mogelijk een vertraagde bloedstolling tot gevolg.

In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor, en levert voor zover bekend, ook geen schadelijke effecten op. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K.

Bron: Voedingscentrum